این مقاله ادامه بررسی ماهیان مناسب برای افرادی است که تجربه زیادی در آکواریوم آب شور ندارند. ماهیان زیر مقاومت بیشتری در برابر شرایط نامناسب محیطی داشته و تجربه بالایی را برای نگهداری نیاز ندارند.
دارت فیش (Dartfish)
یکی از پسرعموهای بسیار نزدیک فایر فیشها (Firefish) هستند. از مشخصه های شاخص آنان میتوان به رنگهای روشن و بدن کشیده اشاره داشت. دارت فیشها به آکواریومی با فضاهای متعدد برای شنا کردن، مناطقی برای مخفی شدن و حداقل 5 سانتیمتر سطح ماسهای در کف آکواریوم برای نقب زدن احتیاج دارند. توانایی پرش زیادی دارند بنابر این آکواریوم باید دارای درپوش باشد و در مواردی که سطح بالای آکواریوم باز گذاشته شده است، به طور اتفاقی به بیرون از آکواریوم پریده اند.
– دارت فیش گورخری
با نام های گوبی نوار دار، گوبی گورخری و گوبی چینی گورخری نیز شناخته میشوند. سر آنان به رنگ سبز روشن و بدنشان دارای خطوط عمودی متعدد نارنجی است. در طبیعت به صورت گروهی زندگی میکنند و بهتر است که در آکواریوم نیز در تعداد بالا نگهداری شوند. با این حال در صورتی که تصمیم به نگهداری بیش از یکی از آنان در آکواریوم دارید، سعی کنید که همزمان با یکدیگر به محیط جدید اضافه شوند. گوشتخوار هستند و رژیم غذایی آنها باید شامل غذاهای دریایی تازه یا یخ زده به همراه میگو باشد.
سودوکرومیس (Pseudochromis)
با نام Dottyback نیز شناخته میشوند. دارای رنگهای روشن و بسیار سخت جان هستند. از پلانکتونها، خرچنگهای کوچک و کرمها در طبیعت تغذیه میکنند و اکثر غذاهای آماده را نیز قبول میکنند. هنگام نگهداری آنان از محکم بودن درپوش آکواریوم باید اطمینان حاصل کرد. محیط زندگی سودوکرومیس نیاز به سنگها و مکانهای زیادی برای مخفی شدن دارد. در صورتی که بیش از یکی از سودوکرومیسها را میخواهید در آکواریوم نگهداری کنید باید همزمان با یکدیگر به تانک معرفی شوند. همچنین از نگهداری ماهیانی که از نظر شکل و رنگ شبیه آنان هستند (مانند Royal Grama) خودداری کنید. در ابتدا خجالتی هستند و در اکثر اوقات خود را مخفی میکنند و با گذشت زمان و مانوس شدن با آکواریوم، حالت خجالتی مانند آنان نیز کمتر خواهد شد.
– نئون اُرکید
در طبیعت در دریای سرخ یافت میشوند و در محیط آکواریوم نیز تکثیر میشوند. آنان را در کنار دیگر گونههای سودوکرومیس نباید نگهداری کرد. نسبت به مکان مخفی شدن خود حالت تدافعی داشته و ممکن است ماهیهای کوچکتر از خود را تعقیب کنند. باید به وسیله غذاهای گوشتی مانند غذاهای آماده یخزده و میگو تغذیه شوند. رفتار صلح آمیزی با مرجانها داشته و تمایل آنان به شکار میگوهای مانتیس کوچک و کرمهای بریستل، آنان را گزینه مناسبی برای تانکهای ریف کرده است.
آتش ماهی (FireFish)
آتش ماهی قرمز (Red Firefish) و آتش ماهی بنفش (Purple Firefish) گونههای مناسبی برای افراد بدون تجربه هستند. آنان نسبتا کوچک هستند و این موضوع آنها را برای آکواریومهایی با اندازههای متفاوت مناسب میکند. بهتر است به تنهایی یا با جفت خود نگهداری شوند. نیاز به مکانهایی برای مخفی شدن و سنگهایی دارند که امکان نقب زدن در زیر آنان، هنگامی که با خطر روبرو میشوند، وجود داشته باشد.سعی کنید در آکواریوم شرایط نوری و جریان آبی متوسطی را که از روی ریف آنان عبور کند، فراهم کنید. آتش ماهیها از پلانکتون و جلبکهای روی سطوح تغذیه خواهند کرد. همچنین هنگام تغذیه آنان از غذاهایی دریایی در اندازههای کوچک، میگو غنی شدن در ویتامین و غذاهای آماده استفاده کنید. در صورتی که رژیم غذایی آنان شامل مقادیر مناسب ویتامین نباشد رنگ خیره کننده آنان با مرور زمان محو خواهد شد. آنان نیز توانایی پرش دارند بنابراین برای تانکهای روباز پیشنهاد نمیشوند.
– آتش ماهی قرمز (Red Firefish)
با نام های دارت فیش قرمز، گوبی آتشین و گوبی آتشین قرمز نیز شناخته میشود.
– آتش ماهی بنفش (Purple Firefish)
آتش ماهی بنفش که با نامهای دارت فیش تزئینی و آتش ماهی تزئینی نیز شناسایی میشود. به ندرت نسبت به دیگر ماهیان رفتار تهاجمی دارد. با این حال نسبت به قلمرو خود حساس بوده و در برابر هم خویشان خود میتواند خشونت به خرج دهد.
خرگوش ماهی (Rabbitfish)
گونههای مناسب در این خانواده برای افرادی که تازه با آکواریومهای آب شور آشنا شدهاند عبارتند از: فاکس فیس باشکوه (صورت روباه)، روباه ماهی زرد (Foxface Lo) و روباه ماهی تک نقطه (One Spot Foxface). در طبیعت به صورت تک یا جفت زندگی میکنند با این حال پیش از بالغ شدن در دستههایی با تعداد بالا نیز دیده میشوند. با بالا رفتن سن، تمایل این ماهی به جفت بودن بیشتر میشود و در محیط آکواریوم نیز این موضوع باید رعایت شود.
تا 18-22 سانتیمتر رشد میکنند و نیاز به محیط وسیعی در تانک برای شنا کردن دارند. با گونههای دیگر به خوبی کنار میآیند اگرچه نباید با دیگر اعضای خانواده (Rabbitfish) ترکیب شوند. به طور کلی ماهیان اجتماعی هستند و حتی با گونههایی که کمی پرخاشگر هستند نیز رابطه خوبی دارند.
ماهیان شکارچی معمولا این ماهی را به دلیل سمی بودن ستون فقرات آن تنها میگذارند. به دلیل همین ویژگی هنگام انتقال و تماس با آنان جوانب احتیاط باید رعایت شود.
همه خرگوش ماهیان میتوانند هنگام خطر، خواب یا هر زمانی که بخواهند، خود را استتار کنند و با محیط اطراف خود انطباق پیدا کنند. رژیم غذایی آنان تمرکز زیادی روی جلبک دارد و بی مهرگان و ماهیان کوچک را به حال خود میگذارند. سازگاری کاملی با تانکهای ریف ندارند و گاهی از مرجانهای نرم و LPS تغذیه میکنند به خصوص در زمانهایی که به خوبی تغذیه نشده باشند. خرگوش ماهیان باید به وسیله غذاهای متنوع و همچنین جلبکهایی که به طور طبیعی در آکواریوم رشد میکنند تغذیه شوند. توانایی بقای بالایی دارند و با شرایط سخت نیز خود را انطباق میدهند.
– صورت روباه باشکوه (Magnificent Foxface)
این گونه که خرگوش ماهی باشکوه و صورت روباه بال قرمز نیز نامیده میشود گاهی هنگام معرفی به محیط جدید رنگ خود را از دست داده و حتی گاهی نقطههایی را روی بدن خود نمایش میدهد. این موضوع موقتی بوده و با عادت کردن ماهی به محیط تانک از بین خواهد رفت. صورت روباه باشکوه نسبت به دیگر موارد معرفی شده نایابتر بوده و به همین دلیل قیمت بالاتری نیز دارد. تغذیه آنان باید به وسیله سبزیجات متنوع تازه و جلبکهای تانک انجام میشود.
– صورت روباه زرد (Foxface Lo)
آنان رنگی زرد مایل به قهوهای و سری با رنگ روشن دارند. با بالغ شدن رابطه دائمی با جفت خود برقرار میکنند که معمولا تا آخر عمر آنان حفظ میشود.
– صورت روباه تک نقطه (One Spot FoxFace)
بسیار شبیه صورت روباه زرد هستند با این حال تک نقطهای که روی بدن آنان وجود دارد، وجه تمایزشان است. این لکه معمولا در هر دو طرف بدن وجود داشته و از نظر شکل و اندازه میتواند بسیار متغیر باشد.