هر ساله با نزدیک شدن به عید نوروز، خرید و فروش ماهی قرمز به طور چشم گیری افزایش پیدا میکند. با این حال اکثر این ماهیان به دلیل نگهداری در شرایط نامناسب، پس از چند هفته جان خود را از دست خواهند داد. متاسفانه بسیاری از مردم فکر میکنند که تنگ، محیط زندگی مناسبی برای ماهی قرمز یا گلدفیش است و در اکثر اوقات این موضوع تقصیر آنان نیز نیست چرا که فروشندگان این ماهیان نیز هیچ گونه اطلاعاتی در مورد نحوه نگهداری از این ماهی نداشته و میتوان گفت که این تجارت، صرفا به منظور ایجاد سود ساخته شده است.
فروشندگان ماهی قرمز در خریداران این تفکر اشتباه را جا میاندازند که میتوان در تنگ و بدون هیچ امکاناتی این ماهی زیبا را نگهداری کرد.
خریداران انتظار دارند که ماهی قرمز را در تنگ قرار داده و ماهی نیز رشد کرده، رنگهای خیره کننده داشته و هیچگاه مریض نشود. این کار درست مثل قرار دادن کودکی در اتاقی بدون تهویه مناسب و عدم توجه به تغذیه و زندگی اوست.
در اینجا به بررسی چهار دلیلی که استفاده از تنگ ماهی بدون امکانات، باعث مرگ گلدفیش خواهد شد میپردازیم.
تنگ ماهی برای تصفیه شدن بیش از حد کوچک است.
ماهی قرمز مقدار بسیار زیادی ضایعات تولید میکند، چرا که این ماهیان نه تنها اندازه بزرگی دارند بلکه همیشه در جستجوی غذا هستند پس به حجم آب زیادی برای زندگی نیاز دارند.
هرچه حجم آبی که ماهی در آن زندگی میکند کمتر باشد، نیاز به تعویض آب و فیلتراسیون بیشتر خواهد شد. بنابراین یک تنگ متوسط که ظرفیت بسیار پایینی دارد نه تنها باید فیلتر مناسبی داشته باشد بلکه باید چندبار در هفته نیز آب آن تعویض شود که البته این عمل نیز در خیلی اوقات پاسخگو نیست.
گلدفیش نیاز به مقدار زیادی اکسیژن دارد.
تنگ هایی که به منظور ظرف نگهداری ماهیان قرمز به فروش میرسند اندازه سطح مناسبی برای تبادل اکسیژن با هوا ندارند. مساحت سطح آب یک نکته کلیدی برای تبادل گازها میان هوا و آب میباشد.
هنگامی که گلدفیش اکسیژن کافی در محیط خود ندارد، شروع به نفس نفس زدن نزدیک سطح آب میکند. این موضوع به این دلیل نیست که آنان واقعا در حال استفاده از هوای بیرون از محیط هستند، بلکه میزان اکسیژن در سطحهای بالاتر بیشتر از قسمت پایین تنگ است.
ماهی قرمز رشد سریعی دارد و بسیار بزرگ میشود
حتی اگر تنگ محیط زندگی مناسبی برای ماهیان بود (که نیست!)، گلدفیش آخرین ماهی است که باید در این محیط نگهداری شود. توانایی رشد بالایی که این ماهیان دارند به سرعت تنگ را به یک سلول انفرادی برای آنان تبدیل میکند.
تنگ ماهی ظرفیت ضایعات ماهی قرمز را ندارد
همان طور که گفته شد این ماهیان ضایعات زیادی تولید و در نتیجه مقدار آمونیاک بالایی را وارد محیط میکنند. حتی اگر به طور مرتب تعویض آب داشته باشید، نمیتوان چرخه تبدیل را به درستی در این محیط کوچک ایجاد کرد. برای ایجاد این چرخه باکتریهای خاصی باید توسعه پیدا کنند و مقدار بسیار پایین حجم آب این موضوع را غیر ممکن میسازد. با بزرگتر شدن ماهی وضعیت آب به تدریج وخیمتر شده و گلدفیش در معرض بیماریهای مختلفی قرار خواهد گرفت.
قطعا خیلی از اشخاص با این مقاله مخالف هستند و تمایل دارند که این ماهی را تهیه و از آن نگهداری کنند. کافیست به اطرافیان خود نگاه کنید، کسانی که هرساله ماهی قرمز را خریداری و تنها چند هفته پس از پایان عید، بدن بیجان این ماهی را در چاه دستشویی خود میاندازند. در صورتی که توانایی و امکانات لازم برای نگهداری از ماهی قرمز را ندارید، به زندگی آنان احترام گذاشته و از خرید این گونه زیبا خودداری کنید.
در نظر داشته باشید که رها کردن این ماهی در رودخانهها یا دیگر محیطها نیز گزینه مناسبی نیست. در مقاله”رها کردن ماهی قرمز در طبیعت” به بررسی جامع این موضوع پرداختهایم.