طوطی ملنگو یا طوطی سبز یک پرنده زیبای خانگی و بسیار محبوب است. این پرنده برای همه مناسب نیست، چرا که به توجه و مراقبت زیادی نیاز دارد. آنان پرندگانی اجتماعی هستند و میتوانند رابطه مناسبی با اعضای خانواده برقرار کنند. این پرندگان دوست دارند صحبت کنند و از چالشهای مختلف لذت ببرند. این مسئله باعث میشود که آموزش برای آنها تا حدی سرگرمکننده باشد.
نگاه کلی
اسامی رایج: طوطی ملنگو، طوطی سبز، پاراکیت طوقدار هندی، طوطی طوقدار هندی و طوطی طوق صورتی
نام علمی: Psittacula krameri manillensis
اندازه در بزرگسالی: حدود 40 سانتیمتر طول (شامل پرهای دم) و 120 گرم وزن برای یک طوطی با اندازه متوسط
عمر متوسط: 25 تا 30 سال؛ در مواردی بیش از 50 سال نیز عمر کردهاند
خاستگاه و تاریخچه
طوطی ملنگو یا طوق صورتی (Psittacula kameri) دارای چند زیرگونه (Sub-species) است. بسیاری از زیر گونهها در آفریقا و آسیا پراکنده شدهاند. از این زیرگونهها میتوان به طوقدار هندی اشاره داشت که یک طوطی آسیایی است و خاستگاه آن به سیلان (Ceylon) برمیگردد، گرچه اکنون در بسیاری از نقاط آسیا، به ویژه هند و پاکستان نیز یافت میشود. این پرندگان که در مناطق غربی و جنوبی سودان هم دیده میشوند، در خاورمیانه محبوبیت زیادی دارند. در این منطقه هم به صورت پرورشی و هم در حیات وحش مشاهده میشوند.
در حیات وحش، آنها در مناطق کم درخت و همچنین مزارع حومه شهر زندگی میکنند. این پرندگان در دستههایی متشکل از 100 طوطی یا بیشتر پرواز میکنند، بنابراین به داشتن همراه عادت دارند.
پاراکیتهای طوق دار هندی از 200 سال قبل از میلاد مسیح در قفس نگهداری شدهاند. در هندوستان، پس از آنكه رهبران مذهبی دریافتند این پرنده میتواند صدای انسان را تقلید کند، او را به عنوان یک موجود مقدس معرفی کردند. طوطیهای طوقدار که مورد توجه طبقه ثروتمند هند قرار داشتند، در قفسهای تزئینی نگهداری میشدند و به خاطر رنگ و زیباییشان مورد تحسین بودند.
در دهه 1920، پرورشدهندگان به پرورش این پرنده رو آوردند. با ظهور رنگهای مختلف، محبوبیت این پرنده افزایش یافت. اکنون که به طور گسترده در تجارت حیوانات خانگی خرید و فروش میشوند، طوقدار هندی محبوبیت زیادی به عنوان یک حیوان خانگی دارد. اندازه کوچک و علائم زیبایی که روی بدن آنها وجود دارد، باعث شده است که به یکی از انتخابهای اصلی پرندهداران تبدیل شوند.
با توجه به اینکه بسیاری از پرندهداران، پرندگان ناخواسته را در طبیعت رها میکنند، تعداد قابل توجهی از آنها در حیات وحش زندگی میکنند. آنها در انگلیس، فلوریدا، کالیفرنیا، ایالات متحده و سایر کشورها مشاهده میشوند.
از آنجایی که این پرندگان میتوانند محصولات کشاورزی را بخورند و مزرعه را پاکسازی کنند، از دید کشاورزان یک مزاحم هستند. این مسئله باعث شده است که پرورش این پرندگان در برخی از ایالتها و مناطق محلی ممنوع شود.
خلق و خو
گفته میشود طوطی ملنگو پرندهای است که سخت آموزش میبیند، با این حال این موضوع کاملا درست نیست. از آنجایی که ملنگو یک پرنده بسیار باهوش است، به راحتی خسته میشود و اگر به حال خود رها شود، به رفتارهای مخرب مانند جویدن رو میآورد.
آنها همچنین در دوران بلوغ دوره خاصی را میگذرانند و در آن شروع به گاز گرفتن میکنند، تا حدی که مدیریت پرنده برای شما دشوار خواهد بود. این دوره با پرخاشگری جزئی همراه است، اما ظرف مدت چند هفته یا چند ماه به پایان میرسد.
ملنگوهایی که اهلی شدهاند و همیشه تحت مراقبت هستند، به طور کلی شخصیتی شیرین و جذاب دارند که توجه هر پرندهداری را به خود جلب میکند. صدایی با طنین بالا اما شیرین دارند. همچنین، میتوانند به شما در خصوص خطرات هشدار دهند. این یک غریزه طبیعی است که در حیات وحش توسعه یافته و معمولا با ایجاد صداهای بلند همراه است.
آنها به خصلت مهربانی مشهور نیستند، هر چند ملنگو ماده پیوند قویتری با صاحب خود ایجاد میکند، در حالیکه نرها بیخیالتر هستند. این پرندهها به نگهداری زیادی احتیاج ندارند، اما برخلاف شخصیت گوشه گیرشان به زمان و توجه قابل ملاحظهای نیاز دارند.
رنگها و نشانههای ملنگو یا طوطی سبز
ملنگو در رنگهای مختلف، از زرد روشن، سبز و آبی گرفته تا زال، دارچینی و … مشاهده میشوند. با وجود این تنوع رنگی، این پرندگان معمولا با رنگ سبز مغزپستهای روشن، دم آبی و کمی رنگ زرد در زیر بالها شناخته میشوند.
آنها یک گونه دیمورفیک یا دو شکلی هستند، یعنی جنسیت نر و ماده آن بر اساس رنگ و علائم قابل تشخیص است. نرها با منقار قرمز تیره، علائم سیاه رنگ بر روی صورت و سه رشته رنگ در نواحی گردن شناخته میشوند. حلقه سیاه دور گردن در حدود 18 ماهگی شکل میگیرد و در حدود 3 سالگی حلقههای آبی و صورتی نیز ظاهر میشوند. مادهها با وجود تمام زیباییشان، فاقد علائم صورت و حلقهها هستند، هرچند دور گردن برخی از آنها کمی تیره است.
مراقبت از طوطی ملنگو
با توجه کافی، رسیدگی منظم و ابراز عشق، طوطی ملنگو میتواند به یک همراه دوست داشتنی و عضوی از خانواده شما تبدیل شود. آنها عاشق یادگیری چیزهای جدید هستند و دوست دارند نزد شخصی باشند که هوش آنها را به چالش بکشد. به همین دلیل است که دایره لغات وسیعی دارند و ترفندهای فوقالعادهای را یاد میگیرند.
اگر متوجه هرگونه رفتار پرخاشگرانه شدید، پرنده را سرزنش نکنید؛ چون ممکن است تا آخر عمر از شما بترسد. نادیده گرفتن رفتارهای بد و استفاده از تکنیکهای تشویقی مثبت بهترین روش برای رسیدگی به این مشکل است.
قفس مناسب برای این پرنده بزرگتر از چیزی است که انتظار دارید. قفس باید دم بلند آنها را در خود جای دهد و به پرنده اجازه دهد وقتی در کنارش نیستید، در فضای داخلی جنب و جوش داشته باشد. فاصله بین میلهها نباید در حدی باشد که پرنده بین میلهها گیر کرده یا بتواند اقدام به فرار کند.
ظروف آب و غذا را به صورت روزانه، نشیمنگاه و اسباب بازیها را به صورت هفتگی و سینی کف قفس را به صورت ماهانه تمیز کنید تا سلامت پرنده تضمین شود. هر سال یک بار کل لوازم قفس را بیرون بیاورید و پس از پاکسازی سر جای خود بگذارید.
تغذیه پاراکیتهای طوقدار هندی
طوطیهای ملنگو وحشی معمولا از میوه، سبزیجات، انواع توت و دانهها تغذیه میکنند. آنها همچنین شهد گل و خود گلها را نیز دوست دارند.
اکثر دامپزشکان معتقدند پرندگان قفسی باید یک رژیم غذایی متعادل از پلت داشته باشند، در کنار آن، پرنده میتواند از میوه و سبزیجات نیز در رژیم غذایی خود استفاده کند. برگهای سبز و سبزیجات، لازمه یک رژیم غذایی سالم هستند و این طوطی نیز از این قاعده مستثنی نیست. آنها همچنین میتوانند غذاهای پختنی شما را بخورند. ملنگوها مرغ را دوست دارند، اگرچه به لوبیا، غلات و برنج نیز علاقه نشان میدهند. آووکادو و شکلات برای پرندگان سمی است.
ممکن است با این مسئله مواجه شوید که پرنده شما پلتها را از ظرف غذا جدا میکند و فقط دانهها را میخورد. به نظر میرسد این یکی از معدود مسائلی است که در رابطه با تغذیه طوقدارها پیش میآید. در صورت مشاهده این مسئله، پلتها و دانهها را به صورت جداگانه و طبق یک برنامه چرخشی به او بدهید. حتی اگر فورا چیزی را نخورند، بعد به سراغ آن خواهند رفت.
مانند همه پرندگان، ظروف غذا و آب ملنگو نیز باید هر روز تخلیه، تمیز و مجددا پر شوند تا خطر رشد باکتری و عفونت کاهش یابد.
فعالیت بدنی
ملنگوها پرندگانی بسیار فعال هستند. مانند اکثر گونههای دیگر، بهتر است آنهارا نیز هر روز به مدت چند ساعت از قفس بیرون بیاورید تا بازی کنند و پر و بالشان را به حرکت درآورند. دارای فک قدرتمندی هستند بنابر این باید مواظبشان باشید. بهتر است چندین اسباببازی، نشیمنگاه و لوازم قابل جویدن برایشان فراهم کنید تا از جویدن چیزهای خطرناک یا ارزشمند دوری کنند. این پرندگان عاشق پازل و اسباببازیهای پیچیده هستند و با آنها حسابی مشغول میشوند.
تهیه یک ظرف آب مناسب برای حمام کردن باعث میشود که دوست پَردار شما احساس رضایت کند.
35 نظر
سلام من یه جوجه ملنگو دارم توی جعبه مقوایی که توش مقداری براده چوبه نگهداری میکنم و بهش سرلاک میدم دیروز خریدمش سرحال و پر جنب و جوش بود امروز همه اش یه گوشه جعبه ارومه و ساکت چیکار کنم؟؟؟
سلام. خسته نباشبد من یه سوال داشتم
میخواستم بدونم من طوطی از چه سنی بخرم که بتونم اموزش حرف زدن بهش بدم؟ یکی از دوستام گفت از 5 ماه گی بخر به نظر شما از چه سنی مناسبه برا اموزش و خربد به موقع؟
سلام من یه طوطی ملنگوی چهل و پنج روزه خریدم سه روزه پیشمه خیلی آرومه از کی باید باهاش حرف زدن رو تمرین کنم؟یکی ام یه سوال دیگه دارم ملنگو از کی میتونه پرواز کردنو یاد بگیره یا بیاد رو دستم چون الان ضعیفه نمیتونه سرشو ثابت نگه داره
سلام میتونی ازسه چهارماهه باهاش حرف بزنی ازهمین سه چهارماهه پرواز میکنه فقط باید حواست باشه فرار نکنه از پشیت
مطلب عالی بود. من یک سوال دارم آیا ملنگو را می توانیم با شاه طوطی جفت کنیم؟
سلام
من یه ملنگو نر ۳ یا ۲ ساله دارم
خیلی پرهاش میریزه
وزنش هم خوبه
تغذیش هم سیب و پرتغال و انار و نارنگیه…تازه براش پلت هم اینترنتی گرفتم منتظرم بیارن
ینی کک داره؟
چیکار کننمممممم
ازاده
قفسش هم خیلی بزرگه
تازه اینه هم داره
سلام ما ی طوطی نر ملنگو داریم ۱/۵سااشه ۵ ماهه خریدیم اولش گاز مبگرفت ولی از اول آزادش کردیم تو خونه فقط شب میره تو قفس بینهایت حرف میزنه و به همه بوس میده ناز میده و روی سر همه افراد خانواده میشینه همه چی هم میخوره اصلا رودروایسی نداره همه چیز میخوره حتی چای و بیسکوییت .و از اول تو خونه آزاد بوده و کارهاش خیلی شیرینه . توصیه میکنم با صبر و حوصله رفتارو تربیتش کنید. کنزدیک به ۵۰ کلمه شاید بیشتر حرف میزنه جمله کامل میگه
سلام ببخشید من میخوام یک ملنگو بخرم میخواستم بپرسم آیا ملنگو نسبت به بقیه طوطی سانان خیلی جیغ میکشد یا طوطی ساکتی است
سلام من طوطی ملنگو نر خریدم ولی امروز هی یه صدای خش خش ازش میاد نگرانشم
باید چیکار کنم😪
ممنون خیلی مطلب خوبی بود
سلام
من سالانه طوطی میخرم ولی مشکلم اینجاس که هروقت طوطی میخرم سرفه مکنم
مامان بابام میگن برای اینه که الرژی دارم به نظرتون چی کار کنم الرژیم خوب شه😪😭
اخه خیلی به حیوانات علاقه دارم
و اینکه میخوام ملنگو بخرم
برا بچه ۱۲ ساله که خودمم
مناسبه؟؟
سلام من یک ملنگوی نر دارم، از اونجایی که گفتید شکلات براشون مضره، امروز یک تکه کاکائو روی میز جامونده بود و اون خوردتش ، چکار باید بکنم؟؟؟
سلام
من یه ملنگو نر 1 ساله دارم 20 روزه خریدمش خیلی خوب و شاد بود ولی امروز یکم تو لکه و پشت پنجره میشینه و پف داره
بعضی اوقات هم نوکشو میکشه به دیوار و روی نوکش خش خش شده آیا طبیعیه؟؟؟؟
توروخدا رهنمایی کنین
سلام حالتون خوبه
زیاد نگران نباشید چون ملنگوی من هم نوکش و میکشه
این به این دلیله که نوکشون میخاره
سلام
من یه ملنگو نر 1 ساله دارم 20 روزه خریدمش خیلی خوب و شاد بود ولی امروز یکم تو لکه و پشت پنجره میشینه و پف داره
بعضی اوقات هم نوکشو میکشه به دیوار و روی نوکش خش خش شده آیا طبیعیه؟؟؟؟
توروخدا رهنمایی کنین.
سلاممنیهطوطیملنگوسبز خریدمحدودچهار روز استخریدمشمنچطورترسازدسترادرطوطیازبینببرم
لطفاکمککنید
سلام دوست عزیز ملنگو ها پرندگانی بسیار اجتماعی هستند برخلاف اینکه گفته میشود با دستکش به انها غذا بدهید درست نیس چون به دستکش عادت میکنند و روی دست نمیان اگه میخواید ترس ملنگوی شما از بین بره باید ابتدا اون رو در محیطی بزارید ک تمام افراد خانواده رو ببینه بعدش براش غذا بذارید به طور یک هفته سپس غذا رو بردارید تا گشنه بمونه بعدش اروم یک تکه سیب رو بزارید جلوی قفس تا بیاد از دستتون بخوره همینجوری کم کم دستتون رو ببرید داخل تا درنهایت بیاد رو دستتون بنده خودم یک طوطی ملنگو نر1ساله دارم که بسیار وحشی بود اما الان رام شده
سلام من یه ملنگوی ابی دارم از وقتی ۴۵روزه بود بزرگش کردم و الان سه ماهشه ولی اب نمیخوره و من نگرانشممیشه بگید عادیه یا نه؟
دوست عزیز منم ملنگوی همین سن دارم اصولا اب بدنشون در زمان سرلاک خوری از همون مخلوط اب جوشیده وسرلاک تامین میشه وتا زمانی که دونخور نشده وسرلاک میخوره اب لازم نداره
سلام
من یه دونه طوطی ملنگو سبز دارم 3 روزه دارمش و آب نمیخوره یا خیلی خیلی کم میخوره یه نظر من چون زیاد بهش سیب میدم کم آب میخوره. شما هم راهنمایی کتید ممنون میشم.
حدست درسته سیب رو هر 3 روز یک بار بده هر روز بهش سیب نده
سلام من یه ملنگو نر دارم که به خاطر شرایط بد نگهداری صاحب قبلیش یه چشمش کور شده میخوام براش جفت بگیرم میخواستم بدونم میتونه جفت گیری کنه یا جوجه جمع کنه
سلام
چیکار کنیم تا طوطی روزنامه ی زیر قفس خود را نجود و تکه تکه نکند؟
وسیله بازی براش بزار تا اونو بجوه
چند وقت طول می کشد تا به ما عادت کند
اصلا زمانی که خریدمش چی کار تا به ما عادت کنه
و در چه سن هایی راحت تر آموزش حرف زدن را یاد می گیرد
سلام
من در حال خرید یک طوطی ملنگو هستم خواستم بگم که از کجا بدانیم که آن طوطی می تواند حرف بزند
سلام، من یه ملنگو نر دارم ، خیلی وقته که دارمش و هر روز باهاش کار میکنم. در قفسش هم باز میزارم و میاد بیرون و بازی میکنه. اما حتی نمی تونم نزدیکش بشم. اون واقعا ترسو هس و تا صدایی میشنوه سریع میترسه . به هیچ کدوم از اعضای خانواده هم نزدیک نمیشه. ولی معمولا از دست من غذا میخوره و نزدیک میشه ولی هیچ وقت نتونستیم بهش دست بزنیم، میشه راهنمایی کنید چکار کنم؟ چکار کنم بهم اعتماد کنه؟ ممنون بابت مطالبتون 🙏
همشان حرف میزنن
بسیار بسیار سپاس گزارم از اطلاعات پر کاربرد شما دوست عزیز
بسیار ممنون بابت مطالبتون
سلام ببخشید من یه طوطی ملنگو دارم که همش جیغ میزنه و از آنجایی که یکی دو ماه زیر دست خودم بوده هم بازم اگه تو قفس باشه جیغ می زنه و خودش رو به در و دیوار میکوبه.ولی وقتی آزادش میکنم کاری ندارم.میشه راهنمایی کنید؟
طوطیه من از نوع ملنگو نر است روی دست میاید میگذارد بوس کنیم ولی اصن نمیزارد بهش دست بزنیم و گاز میگیرد لطفن پیشنهادی بدید
با سلام
باید به مرور زمان پرنده را به نوازش شدن عادت دهید.
معمولا زمان مناسب برای تمرینهایی به این شکل بعد از غذا یا قبل از زمان خواب پرنده است. چرا که پرنده در این زمانها آرامتر است.
دست خود را طوری نگهدارید که پرنده کاملا آن را ببیند و قبل از لمس پرنده با او صحبت کنید. او را مجبور نکنید و اگر پرنده مقاومت کرد، به او استراحت بدهید.
سعی کنید از نوک پرنده شروع کنید (مراقب باشید که چشمها صدمه نبینند) اگر او مشکلی با نوک ندارد، دست خود را روی پوست کنار نوک ببرید.
پس از آن کم کم به طرف بدن پرنده حرکت کنید.
قدمهای کوچک بردارید و عجله نکنید. اگر صبر داشته باشید و از تکنیکهای تشویقی مثبت استفاده کنید، در نهایت پرنده به شما اعتماد خواهد کرد.
سلام
من امروز یه ملنگو نر رام خریدم
تو مغازه خیلی مهربون بود و اصلا گاز نمیگرف
ولی الان چند ساعته تا میام بیارمش رو دستم هم گاز میگیره هم نمیزاره بهش دس بزنم چیکار کنم
سلام من یه طوطی 8 ماهه خریدم به نظر میاد نر چون یکم طوقش معلومه ولی مطمعن نیستم میخوام رامش کنم خیلی میترسه وقتی ظرف دونه هاشو عوض میکنم میترسه و هی اینبر اونبر میره چیکار کنم نترسه و رام بشه و باهام صمیمی بشه
اصلا جیغ جیغ هم نمیکنه بخاطر سن کمشه که جیغ جیغ نمیکنه راهنماییم کنید لطفا